2 Temmuz 2009 Perşembe

İSTİKLAL, AZADİ, HÜKÜMETE MERDOMİ...


Mücadele yürüten İran halkına destek için İran Konsolosluğu önünde toplandık. 20 kişi biz, aynı sayıda gazeteci ve yüzün üzerinde polisle birlikte güneşin altında bekleşip durduk. Açıklamamız okundu. Konsolosluk önüde muhalefeti simgeleyen yeşil kurdelalar astık... Serince bir yerde oturup çay-kahve içtik ve ahval üzerine sohbet ettik... Müthişiz yani...

UFUK URAS'UN HAZİRAN ÇALIŞMA RAPORU

Haziran Ayi Faaliyet Raporum:

1.6: Deri-Is Sendikasi Baskani ve yonetimi ile gorusme. Tarik Ziya Ekinci ve Nihat Sargin ile gorusme. Petrol-Is Baskani ve yonetim ile gorusme.

2.6: Turnusol’a yazi. Munise Aren ile gorusme.

4.6: Egitim-Sen Genel Baskani Zubeyde Kilic ve beraberindeki heyet ziyaret etti. Bandirma korfezindeki kirlenme nedeniyle, Cevre Bakanina Cevre gunu dolayisiyla sozlu soru sordum. Cevre Komisyonu Baskani Haluk Ozdalga ile gorustum.

5.6: Besiktas Mahkemesi’nde Cocuk tutuklularin davasina katildik. Basin aciklamasi yapildi. Emekli-Sen’e Taksim’de ziyaret. Sendikaya uye oldum. Ahmet Turk ve DTP heyetiyle gorusme.

6.6: Adana’da basin toplantisi. Adana Egitim-Sen’i ziyaret, yuruyus ve basin aciklamasi. “Birlikte Basarabiliriz” toplantisi. Adana TV’de program.

7.6: SHP Kongresine katildik. Findikli Dereleri Platformu paneline katildik. Mehmet Bekaroglu ile sohbet.

9.6: Dev-Lis’liler ziyarete geldi. Universite sinavlari ustune birlikte basin aciklamasi yaptik. Venezuella Buyukelciliginde resepsiyon.

10.6: Nufus ve Kalkinma Grubu’na katildim. Nufus ve Surdurulebilir Ekonomik Kalkinma Grubu Baskanligi’ni ustlendim. Kamusal alanda dumansiz hava toplantisina katildim. Meclis Baskani plaket verdi. Mithat Sancar ve Sezgin Tanrikulu ile sohbet.

11.6: Istanbul Dishekimleri Odasi Baskani ve yonetim Kurulunun ziyareti.

12.6: Birlesik Metal Is Baskani ve yonetim kurulu ile gorusme. Sodev yemegine katildim.

15.6: Tekstil-Is Baskani ziyarete geldi. SKY-Turk’de program.

16.6: Kanal A haber programi. ATV- Sabah grevcileri ziyaret etti. Grev onlugu hediye ettiler. Turan Eser ve Turgut Oker ziyaret ettiler.

17.6: Mecliste basin toplantisiyla istifamizi ve ozgurlukcu sol hareketin deklerasyonunu arkadaslarimizla birlikte ilan ettik. TV 24, TNT, TRT ve Haber-Turk gorus aldi. Partiye ve Meclis Baskanligi’na istifa dilekcelerimi yolladim. Bianet soylesi yapti. Mulkiyelilerde toplandik.

18.6: 15-16 Haziranla ilgili gundem disi konusma yaptim. Cem Tv ile gorusme. Ispanya Bask Partisi yoneticileri ziyaret etti. TRT, NATO uzerine cekim yapti. Newsweek gorus aldi.

19.6: Star gorusme yapti. Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu ile havaalaninda gorusme. Venezuela Buyuk Elcisiyle Amsterdam’daki Bolivarci devrim ile dayanisma toplantisina katildik.

21.6: Parlamentolararasi Venezuela Dostluk Grup Baskanvekili olarak kapanis konusmasi yaptim. Hollanda’daki devrimcilerin piknigine katildim. Pandora dergisi soylesisi yayinlandi.

22.6: Cumhurbaskani danismani ile Chavez’in Turkiye’ye davet isini gorustum.

23.6: Cankaya Dergisi ile gorusme. Fransiz Buyukelciligi’ndeki resepsiyonda gazetecilerle sohbet.

24.6: Danistay’da Efemcukuru koylulerinin altin madeni sirketine karsi actiklari davaya katildik. Mecliste basin aciklamasi. Haberturk’le canli yayin. Aksam roportaj yapti. Meclis calisanlari ile donem sonu yemegi.

25.6: Nufus ve Kalkinma Grubu toplantisi. Danismanimin raportor olmasina karar verildi. Yargitay’da Dev-Yol davasina katildik. Basin gorus aldi. “Devrimci Yol’un soylendigi gibi salt bir dergi cevresi olmayip, siyasi bir devrimci halk hareketi oldugunu ve bu devrimci degerlerin gunumuze de isik tuttugunu” televizyonlara ifade ettik. 32. Gun programinda asker-siyaset iliskisi tartisildi.

26.6: Besiktas’da, aralarinda Tekstil- Is Baskani’nin da bulundugu Esp davasina katildim. Nedim Sener’in Hrant’in kitabi ile ilgili acilan davasina katildik. Tumtis Baskani ve yonetim kurulu ile gorusme.

27.6: Koordinasyon toplantisi. Divrigi Dergisi ile soylesi.

28.6: Divrigi pilav gununde konusma. TTB Baskani Gencay Gursoy ve Disk Baskani Suleyman Celebi ile sohbet. Alper Tas’a basarilar diledim.

29.6: Yeni Harman ile soylesi. Hava-Is Sendikasi’nin yayinlarinin Meclise girisinin engellenmesi ustune soru onergesi verdik.

30.6: Gunduz Vassaf hak ihlalleri ve magduriyetleri uzerine bir uluslararasi toplanti onerdi. Haber-Turk’de Balcicek Pamir’in konugu oldum. Kamudaki engellilerle ilgili kadro kullanimi konusunda soru onergemize Bakandan yanit geldi. Meger 41 bin kadro bos duruyormus.

HASANKEYF'İN KEYFİ İYİCE KAÇMIŞ DURUMDA


Hasankeyif'te işler iyice çarbo... Bu ayın sonunda ise pandomima kopuyor... Bu konuyu geçen ay STGM danışmanları olarka Diyarbakır'da yaptığımız bir toplantıda ele aldık. Batman üzerinden ilçeye gittik. Dicle kıyısında sofra kurduk ve gene bu konuyu konuştuk... Aşağıda konuya ilişkin Radikal'de çıkan haber var. İlginizi çekecektir...
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Hasankeyf'e Ilısu Barajı'nın yapılması konusunda kararlı. Eroğlu, 'uluslararası kredi desteği sağlanamasa bile' barajın yapımının durmayacağını, bu durumda öz kaynaklarla inşaatın bitirileceğini söyledi

SERKAN OCAK

“Yeni Hasankeyf’in temelleri 30 Temmuz’da atılacak. ‘Tarihi korumaya çalışanlar’ bugüne kadar ne yaptı, bir yeri mi tamir etti? Beş kuruş faydası yok bu insanların. Laf laf laf...” diye eleştiren Eroğlu, Hasankeyf’in kurtulması için imza veren Orhan Gencebay, Tarkan ve Orhan Pamuk’u ise eleştirilerin dışında bıraktı: “Onlar iyi niyetli.”
Tarihi Hasankeyf’i sular altında bırakacağı gerekçesiyle yıllardır tartışma konusu olan ‘Ilısu Barajı’ için Avusturya, Almanya ve İsviçre’deki üç kredi kuruluşu kredi sağlayacaktı. Ancak bu üç ülke, kredi için Türkiye’nin önüne 153 kriter koymuş (biyolojik çeşitlilik araştırması, tarihi eserlerin planını çıkarılması, barajdan etkilenecek insanlarla istimlak koşulları konusunda anlaşma gibi...) ve Aralık 2008’e kadar da tarih vermişti. Aralık 2008 geldiğinde ‘kriterlerin yerine getirilmediği’ belirtilerek kredi askıya alındı. Türkiye’ye ek süre verildi. Ek süre 6 Temmuz’da doluyor. Ek sürenin dolmasına kısa süre kala hükümetin Ilısu konusunda atağa geçtiği anlaşıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 10 Haziran Çarşamba yapılan toplantıda, Hasankeyflilerin taşınacağı ‘Yeni Hasankeyf’ için 30 Temmuz’da temel atılma kararı alındı.
Radikal’in sorularını yanıtlayan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, 6 Temmuz’a kadar bekleyeceklerini ancak gerekirse öz kaynakları kullanarak barajı yapacaklarını açıkladı:
“Daha hiçbir faaliyete başlanmadan ‘Kriterler yerine getirilmeli’ denildi. Ancak avans verilmedi. Avans verilince de süre bitti. 2008’de krediyi askıya aldılar. 6 Temmuz’da üç kredi kuruluşunun son kararıaçıklaması gerekiyor. Açıklamazsa iyi niyetli olmadıklarını düşüneceğiz. Kredi alınmazsa bile baraj kendi öz kaynaklarımızla yapılacak.”
Eroğlu, Hasankeyf’te baraj yapımına karşı olanları da sert bir dille eleştirdi: “Beş kuruş faydası yok bu insanların. Zeynel Abidin Türbesi var, onu mu tamir ettiler? Artuklu Köprüsü’nü mü onardılar? Hep laf, laf, laf... Yaygara yapanların maksadı başka. Atatürk Barajı için de bu yaygaralar yapılmıştı.”
Orhan Gencebay ve Tarkan’ın ardından Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk da ‘Hasankeyf Yok Olmasın’ kampanyası için imza atmıştı. Eroğlu, onları ‘yaygaracı’lardan ayırdı: “Aslında Hasankeyf’i korumaya çalışıyorlar. Tabii ki iyi niyetli bir hareket. Biz yeterince bu insanları bilgilendiremedik.”

‘Başbakan da inanamadı’
Bölgedeki tarihi eserlerin korunacağını, bunun için 25 milyon avro ayrıldığını belirten Eroğlu, Hasankeyf’le şu anda turist gelmediğini, ama projeyle birlikte bölgenin turistik çekim merkezi olacağını düşünüyor:
“Burası yeni Hasankeyf’e birlikte cazibe merkezi haline gelecek. Asıl turisti baraj yapıldıktan sonra göreceksiniz. Başbakan bile Yeni Hasankeyf’in son halini görünce inanamadı.”