24 Haziran 2009 Çarşamba

CEZAEVLERİNDEN MEKTUP VAR...

Bir buçuk aydır bu köşeyi unuttuk. Ama daha yoğun ve epeyce koşuşturmayı kolayladık... Bu kez bir mektup; yakıcı bir mektupla merhaba diyorum...

TEKİRDAĞ F TİPİ TUTSAKLARINDAN MEKTUP VAR
Belki az cok taniyorsunuz, belki de hicbir fikriniz yok. Belki de yasaminizin bir doneminde bizlerle kesisti yollariniz, belki bir arkadasinizdan biliyorsunuz ya da bir akrabanizdan dolayi taniyorsunuz bizleri.

Bu mektupta asil yazacaklarimiza gecmeden once bir de biz kisaca tanitalim kendimizi. Kimimiz on sekizindeyiz, kimimiz elli yasini gectik. Kimimiz issizdik, kimimiz muhendis; kimimiz isci, memur; kimimiz ogrenci, isportaci, esnafiz.

Neden burada yattigimizi da, neden hapishanede oldugumuzu, 'suc'umuzu da bilmek hakkiniz. Kimimizse 'Hapishanelerde Neler Oluyor? Bilmek Hakkiniz!' kampanyasi cercevesinde tutsaklarin yaygin olarak cesitli kisi ve kurumlara gonderdigi mektupta, bir cagrida bulunuluyor.
Bu mektup Tekirdag F tipi tecrit hucrelerinde tutuklu bulunan devrimciler tarafindan yazilmistir.

Sendikalarda, derneklerde, meslek odalarinda orgutlendik; kimimiz gecekondu yikimlarina direndik; kimimiz polisin terorune, baskisina, hukuksuzluguna karsi boyun egmedik, karsi koyduk. Ancak hepimiz, IMF'nin, Dunya Bankasinin somuru politikalarina, AB'nin ve ABD'nin kuklasi haline gelen, ulusal onurumuzu ayaklar altina alan iktidarlara karsi ciktik. Haklarimiz ve ozgurluklerimiz icin mucadele ettik.
Sonucta buradayiz.

Asil konumuza gelelim. F tiplerini ne kadar biliyorsunuz? Tecrit iskencesi nedir, hic duydunuz mu? Bilmiyoruz. Ama Almanya'daki Nazi kamplarini duymussunuzdur. Ya da bugunun dunyasinda ABD'nin Guantanamo'daki hapishanesini veya Irak'taki Ebu Gureyb hapishanesi' ni mutlaka duymus olmalisiniz. Iste ulkemizdeki F tiplerinin de o Nazi kamplarindan, Guantanamo ve Ebu Gureyb'lerden farki yoktur. Turkiye'deki F tipleri 19 Aralik 2000'de 28 tutuklunun yakilarak,
kursunlanarak olduruldugu, yuzlercesinin yaralandigi 'Hayata Donus' operasyonunun ardindan acildi. F tiplerindeki uygulamalar soyle:
- F tiplerine gelen herkes daha once elle ve elektronik cihazlarla defalarca aramadan gecirilmesine ragmen giriste atlet ve kulotunuz da uzerinizde kalmayacak sekilde cirilciplak soyulur.. Dayatilan bu onursuz ve ahlaksiz aramaya direnirseniz, dayak yersiniz.
- Hastane ya da mahkemeye gidip gelirken daha hapishaneden cikmadan gidiste BES, donuste BES kez olmak uzere tam ON kez aramadan gecirilirsiniz.
- Kaldiginiz hucreler TEK ya da UC kisiliktir. Tek kaliyorsaniz hic kimseyle, uc kisi kaliyorsaniz yaninizdaki IKI KISI disinda
-gardiyanlar haric- kimseyle konusamaz, kimsenin yuzunu bile goremezsiniz. Hastane ve mahkemelere goturulurken bile hucrelere bolunmus araclarla goturulursunuz.
- Mahkemeye sunacaginiz el yazisi savunmaniz once hukuki bir bilgi ve yetkiye sahip olmayan gardiyanlar tarafindan denetlenir. Gardiyanlar tarafindan 'sakincali' bulunmaz ve 'olur' denilirse dilekcenizi mahkemeye ulastirabilirsiniz. Yoksa el konulur.
-Avukatinizla gorusmeye giderken yaniniza kagit kalem almaniz yasaktir. Hucrenizden en fazla elli adim uzakliktaki avukat gorusune giderken, gidis ve donuste tam uc kez aranirsiniz.
- Bir haksizliga ugradiginizda verdiginiz dilekcenin akibetini bilemezsiniz. Isleme konulup konulmadigini ogrenmek icin bile dilekce ustune dilekce yazmak zorundasiniz. (Ek bilgi; dort yildir F tiplerinden verilen on binlerce suc duyurusu dilekcelerine ragmen ne uygulamalar degismistir, ne de keyfi dayatmalarda bulunan tek bir gorevli cezalandirilmistir. Keza gelen ve giden mektuplarimizin da akibeti belli olmaz, tipki dilekcelerimiz gibi.
- Acil ve hayati rahatsizliklari nedeniyle revire cikmak isteyip de 'doktor carsida', 'doktor uzmanlik sinavlarini kazanip gitti'
cevaplariyla doktor yuzu gormeden olenler veya bizzat 'doktor' tarafindan hastalarin kovulmasi F tiplerinin 'siradan' olaylaridir.
F tiplerindeki tecrit uygulamalarini daha da uzatabiliriz. Hem de sayfalarca. Ama gerek yok. Saniriz aktardigimiz bu birkac madde bile yeterince anlatiyor tecriti.
Ve simdi yeni Ceza Infaz Kanunu (CIK) ile butun bu yasadiklarimiz, maruz kaldigimiz tecrit iskencesiyle sessiz sedasiz hucrelerimize gomulmek istemiyoruz.
Yeni CIK'in tek bir maddesi degil, bastan sona butun maddeleri incelendiginde tecrit iskencesinin, hukuksuzlugunun yasal uygulamalar haline getirildigi gorulecektir. Bu mektubu, bilmediginiz, duymadiginiz ya da simdiye kadar da yanlis bilgilendirildig iniz F tipleri, tecrit ve Yeni CIK konusunda GERCEKLERI bir de bizden ogrenin diye yazdik. Ama sadece bu gercekleri bilesiniz, ogrenesiniz diye degil. Bu gercekleri baskalarina da aktarmanizi istiyoruz. F tiplerindeki tecrite ve bu tecriti yasal bir uygulama haline getirecek olan yeni CIK'e karsi cikmanizi istiyoruz.

Isterseniz once dile getirdigimiz bu gercekleri arastirin, sorusturun; biz burada soyledigimiz her cumleyi dilerseniz belgelerle, taniklarla kanitlayabiliriz. Bize yazmaniz, sormaniz yeterli. Ancak bu soylediklerimizin gercek olduguna inanir, ikna olursaniz bir sorumluluk da yuklenmis olacaksiniz. Her seyden once vicdanen, adalet duygunuza karsi bir sorumluluktur bu. Kendinize karsi duydugunuz ya da duyulmasini istediginiz sayginin zedelenmemesi icin bu sorumlulugu
yerine getirmelisiniz. 'Bana ne' dediginizde bilin ki, en basta insanliginizdan bir seyler kaybetmis olacaksiniz. Biliyoruz, belki agir bir itham oldu ama ne yazik ki boyle olacaktir. Dusunun Ve unutmayin, 20 Ekim 2000'de F tipleri ve tecrite karsi baslatilan olum orucunda simdiye kadar 123 insan oldu. 600'den fazla insan sakat kaldi. Belki ilk defa duydunuz, belki de gormek, duymak istemediginiz bu gercekle bir kez daha karsilasmis oldunuz bu satirlarla.

Sonuc olarak istesek de istemesek de, bir direnis yontemi olarak dogru ya da yanlis da bulsaniz, olumlerin yasandigi bir GERCEK'TIR. Ve bilirsiniz ki, kimse durduk yerde olmez, olemez. Tecrit denilen politikanin nasil bir sey oldugunu anlamaniz icin hatirlatmak istedik bunu da.BU MEKTUBUMUZLA BIR ZINCIR OLUSTURMAK ISTIYORUZ. Tecrit denilen karanlik kuyuda bogulmak istenenleri bogdurmamak icin uzatilan bir zincir olsun, bu zinciri olusturmak icin; Mektubumuzun
fotokopilerini cekerek tanidiklariniza, esinize dostunuza postalayabilirsiniz ; mektubumuzu internet ortaminda dagitabilirsiniz; sendikaciysani z ya da bir dernekteyseniz panonuza asabilirsiniz;

gazeteciyseniz kosenizde yer verebilirsiniz, haber yaptirabilirsiniz;

ev kadiniysaniz misafirlerinize okutabilirsiniz; esnafsaniz isyerinize asabilirsiniz ;

milletvekiliyseniz meclis kursusunden okuyabilirsiniz;

bu mektubu bir gazete ya da dnergide okuduysaniz kupuru kesip cuzdaniniza koyup yakinlariniza okutabilirsiniz. Kisacasi sozlu ya da bu haliyle yazili olarak elden ele, kulaktan kulaga BIR ZINCIR OLUP ulasmali bu gercekler.

Insan dusuncesinin baska ve zorla yok edilmesine karsiysaniz, iskenceye, haksizliklara ve adaletsizliklere karsiysaniz, insanin sadece mezarda yalniz kalabilecegine inaniyorsaniz ve TECRIT denilen bu silahin bir gun size de yonelmesini istemiyorsani z BU ZINCIRE BIR HALKA DA SIZ EKLEYIN! F tiplerinde tecritin kaldirildigi, olumlerin durduruldugu gunlerde gorusmek umuduyla hoscakalin.

*TEKIRDAG F TIPI HAPISHANESI' NDEN DEVRIMCI TUTSAKLAR*

Hiç yorum yok: