24 Ocak 2009 Cumartesi

'KÜLTÜR VE ENDÜSTRİ MİRASI', İMZA KAMPANYASI


Haydarpaşa ve Sirkeci Garları ile Haydarpaşa-Gebze, Sirkeci-Halkalı banliyö hatları için İmza Kampanyası, 20 bin imzaya yaklaştı. İmzalar toplanıp TBMM ve UNESCO’ya gönderilecek…

Konuya duyarlı olanlar zaten biliyorlardır; merkezi ve yerel yönetimin tarihe, kültüre ve endüstriyel miras bağlamına sokabileceğimiz ortak değerlere ‘vandal’ saldırısı sürüyor. Önce niyet edip, kamuoyuna açıklayarak; sonrasında da konuya ilişkin ‘kılıf yasa’ ya da uygulama yönetmelikleriyle kitabına uydurmaya çalıştıkları girişimlerin ardı arkası gelmiyor. Rant kokusu aldıkları ya da rant olanağı yarattıkları her alana çöreklenen bu zihniyet bir süredir İstanbul’un simge yapılarından olan Haydarpaşa-Sirkeci Garları ve yakın çevresinin çehresini bütünlüklü olarak değiştirme girişiminde. Duyarlı çevreler ve odalar da buna karşı mücadele sürdürüyor.

DEĞERLER HAFRİYATA KURBAN OLSUN…
Halen devam eden boğaz tüp geçişi ve Marmaray projesi kapsamında başta Haydarpaşa ve Sirkeci garlarımız devre dışı bırakılmak istenmektedir. Ayrıca Haydarpaşa Gebze ve Sirkeci Halkalı arasındaki 2 hatlı demiryolu Marmaray CR1 inşaatı ile üç hat olarak inşa edilerek bu iki hat kesimindeki birçok tarihi eser kapsamındaki istasyon binası, lojman, köprü alt geçit tünel ve tesis yıkılacak veya istasyonların yeri değiştirilerek kullanılmaz duruma getirilecektir.
Bu olumsuzluklara karşı Haydarpaşa Dayanışması bileşenlerinin yapmış olduğu eylem ve etkinlikler devam etmekte olup en son 2007 yılı içinde Haydarpaşa-Gebze ve Sirkeci-Halkalı arası demiryolu hattı ve çevresindeki varlıkların "demiryolu endüstri mirası" olarak koruma altına alınması için BTS, Mimarlar Odası ve ICOMOS olarak İstanbul Tabiat ve Kültür varlıklarını Koruma Kurullarına başvuru yapılmıştı.
Bu başvurumuz üzerinden bir yıl geçmesine rağmen henüz sonuçlandırılmamıştır. Başvurumuza destek olması amacı ile bu imza kampanyasına katılımınızı bekliyoruz. Toplanan imzalar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, İstanbul Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna, UNESCO'ya, Kültür Bakanlığı'na, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı'na, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na ve DLH'ye gönderilecektir.
Aşağıda link olarak sunduğumuz iletişim adresi üzerinden hem bilgi alabilir hem de imzanızı verebilirsiniz…
Metne imza atmak istiyorsanız, altındaki linke bilgilerinizi girerek "İmzalıyorum" düğmesine tıklayınız.
http://kentvedemiryolu.com/marmaray_imza_kampanyasi.php
(turnusol.net-AG-)

Hiç yorum yok: