11 Şubat 2009 Çarşamba

ÖZGÜRLÜKÇÜ SOLCULUK ÜZERİNE...

Merhabalar. Aşağıda tamamına katıldığım bir 'tarif' var... Bir özgürlükçü solcu nedir; neye benzer, nasıl davranır ya da davranmaz gibi meseleleri madde madde kaleme almış... Sevgili Erdal Karayazgan dostuma teşekkürlerimle... Okuyalım, güzelleşelim...

• Kendisini siyasetin oznesi olarak gorur ve siyasetin oznesi olarak davranir.
• Dogrudan demokrasiyi, yoneten/yonetilen ayriminin olmadigi bir orgutsel yasami tum sureclerde hayata gecirmek ister.
• Uyelerin yaratici potansiyellerini ortaya cikarabilecekleri kosullarin saglandigi cogulcu, ozgurlukcu, esitlikci ve dayanismaci bir orgutsel yasami amaclar.
• Orgutsel yasamin tum sureclerinde hiyerarsi, iktidar ve egemenlik iliskilerini sorgular, her turlu ayrimciliga ve tahakkume karsi cikar,
• Karar ve eylemlerinde vicdaninin sesine de kulak verir, kendisini ve yaptiklarini surekli sorgular.
• Algi ve sorumluluk dunyasini grup, sinif, parti, millet, irk, cins, inanc, tur ve devlet otesi bir degerler olceginde kurmaya calisir,
• Insanlarin yaratici eylemine yer birakmayan bir yanilmaz ya da sonsuza kadar gecerli bir kuramin pesinde degildir.
• Cogulculugun orgutsel hayatimiza degmesini, yasadigimiz hayata dair farkli goruslerin ve bilgilerin dolasima girmesini ister; Bilginin toplumsallasmasini, yani hepimize ulasmasini, birer birey olarak ozgurlesmenin, ozerkligin, esdegerliligin olmazsa olmaz sartlardan birisi olarak gorur.
• Karara alma yontemi olarak mumkun olan sureclerde konsensusu yegler.
• Konsensus yontemine basvurulamayan sureclerde de: o Ortak ve ozgur irade temelinde, butun muhataplarin kabul edebilecegi kararlar alinmasina saglama cabasi icinde olur.
o Azinliklarin ezilmedigi veya yok sayilmadigi bir surec olmasini gozetir ,
o Digerlerinin bireyselliklerini, anlayislarindaki farkliliklari ve olasi cozum onerilerini kabul eder ve ciddiye alir. Bu karsilikli sayginin, hosgorunun ve guvenin gelistirilmesi anlamina gelir.
o Tum endiseleri, itirazlari, rasyonel veya duygusal argumanlari ciddiye alir. Yani icerikle ilgili sorunlarin duygusal endiselere gore oncelik tasidiklari gibi bir itiraz hiyerarsisi yoktur.
o Karsilikli dinlemek, kabul etmek ve anlamak yoluyla farkliliklarin olumlu bicimde degistirilmesi imkanini icinde barindirdigini dusunur.
o Isbirligi icinde olur ve herkesi dikkate alir.
o Bir baskasinin soyledikleri dogru bicimde anlamak icin ne yanit verebilecegini dusunmeden soyleneni algilamaya calisir. Hemen soz almayan ya da tepki vermeyen insanlarin da katilimini saglamak icin onlara zaman tanimaya ozen gosterir.
o Ortakliklar arar ve rekabetten kacinir. Otekilere guvenir ve onlara sorumluluklar tanir.
o Ortak kararlardan sorumluluk duyar. “Ben” olarak konusur, “insanlar”, “biz” ya da “baskalari” adina degil. Kendini ortaya koyup, duygularini da belirtir. diyebiliyor isek cogulcu bir yasamin oznesinden bahsediyoruz demektir. Boyle bir siyasi ozneye yani bir ozgurlukcu solcuya cogunluk sisteminin dili ile “Kongre’yi kaybettik” denildiginde bunu anlayamayacaktir. Cunku bu dile yabancidir. “Kongre’yi kaybettik” tespitini yukarda sadece bir kismi aktarilan -orgut icinde- siyaset yapma anlayisinin neredeyse hic bir maddesi ile ortusturemeyecektir. O cogulculugun oznesidir cogunlukculugun degil. Yine cogunlukcu anlayisin dili ile "Kongre'yi kazanmadik" diye uzulen arkadaslara da sunu soylemek isterim. Iyi ki "kazanmadik". Cunku giderek ozgurlukcu sol degerlerden biraz daha uzaklasacaktik. Simdi henuz kaybetmedigimiz degerlerle ozgurlukcu sol bir mecrada ilerleyerek kaybetmis oldugumuz degerlerimizi geri kazanma imkanimiz var. Bu firsati degerlendirmeye bakalim. Son bir not olarak da cogulcu bir yapi, ancak cogulculugu icsellestirme cabasi icinde olan oznelerle hayata gecirilebilir. Cogunlukcu gruplar ya da bireylerin etkin oldugu -ODP gibi- ortamlarda cogulcu olmaya cabalayanlar da cogunlukcu olmaya zorlanırlar ve cogu zaman olurlar da. Siyasette egemen anlayisin cogunlukculuk olduğunu unutmamamiz gerekir. Bu durum da orgut ici sureclerde surekli bir sekilde cogulculuga ozel bir ozen gostermemizi ve kollamamizi gerektirir. ODP'de 13 yildir yasanan cogulcu soyleme karsilik cogunlukcu davranmanin celiskisinin esas olarak burada ozetlenen durumdan kaynaklanmakta oldugunu dusunuyorum. Ozgurlukcu sol tahayyulu geleneksel sol kavrayislardan ayiran temel ozelliklerin basinda gelen cogulculugu daha bir yasama gecirmeyi basardigimizda yolumuz daha bir aydinlanacaktir.

Hiç yorum yok: