10 Şubat 2009 Salı

TGC'DEN, KÜRESEL ISINMA KURULTAYI


Geçen yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) için, 'Medya ve Etik' konulu konferansı birlikte düzenlediğimiz arkadaşım Seda Oğuz, bu yıl ikincisini düzenlediği bir etkinliği sürdürüyor... Ben de hazırlık komisyonundayım ve düzgün bir Kurultay olmasına çalışıyoruz. Kömür dağıtan belediye temsilcilerinin gelip de, 'Karbon salımlarında değerleri düşürecek girişimlerimiz var' demesi, ironik bulundu...
Geçen yıl kamuoyunda geniş yer bulan Küresel Isınma Kurultayı’nın ikincisi için kolları sıvayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), geleneksel hale getirilecek olan Kurultayın ilk hazırlık toplantısını gerçekleştirdi

TGC’nin geçen sene düzenlediği Küresel Isınma Kurultayı, bu yıl da yine hükümet, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek. Kurultay kapsamında TGC bu yıl, İstanbul genelinde gençler arasında yazı yarışması da düzenliyor. Tüm dünyayı tehdit eden iklim değişikliği sorununa dikkat çekerek kamuoyu oluşturmayı hedefleyen Kurultay’ın hazırlık çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Küresel Isınma Kurultayı, bu yıl da yine 7 Mayıs tarihinde gerçekleştirilerek gelenekselleşiyor. Hatta, bu tarihin, “iklim değişikliği”ne atfen özel bir gün olarak kabul edilmesi için girişimlerde bulunuluyor. TGC Genel Sekreteri Celal Toprak yönetiminde ve Gazeteci Seda Poyraz’ın koordinatörlüğünde “Yaşamına sahip çık” sloganıyla yola çıkan ekip, hazırladıkları taslak programını Küresel Isınma Kurultayı Komitesi üyelerine sundu. Önceki gün TGC Lokali’nde düzenlenen hazırlık toplantısında taslak program üzerine konuşuldu ve konuşmacı listesi tartışıldı. Komite üyeleri, Kurultayda masaya yatırılacak konular üzerine görüşlerini paylaştılar. Toplantıda, Küresel Isınma Kurultayı’nın bilimsel bir toplantı olmadığına bir kez daha dikkat çeken Toprak, “Biz kamuoyunun öğrenmesinde yarar olan konuları yani sokaktaki vatandaşın bilmesi gereken boyutta bu olguyu tartışıyoruz” dedi. Toprak, geçen yıl ilki gerçekleştirilen Kurultayda gündeme gelen başlıca konular anımsatarak, hazırlık toplantısına katılan kuruluşlara da Yönetim Kurulu adına tek tek teşekkürlerini iletti. Toplantının gündem maddelerinden biri olan kompozisyon yarışmasından da bahseden Toprak, şunları kaydetti: “Taslak programa ve yarışmaya ilişkin herkesin önerisini almak istiyoruz. Bir yandan biz gazeteciler, konuyu derinlemesine öğrenmeye çalışırken, diğer yandan da gelecek kuşağın konuya en azından kulağı alışık olsun ve üzerine düşünsün diye bu yarışmayı planladık.”

Malî kriz ve çevresel kriz

Ekonominin küreselleşmesi nedeniyle ABD’de baş gösteren; ancak tüm dünyayı olumsuz etkileyen küresel malî kriz de tıpkı küresel ısınma gibi evrensel bir problem haline geldi. İklim değişikliğinin temel nedenlerinden ve yine başlıca çözümlerinden biri olan “ekonomi” alanını dikkate alan ekip, bu yılın gündemini oluşturan malî kriz çerçevesinde iklim değişikliği sorununu masaya yatırmayı planlıyor. Geçen yıl yazılı basından gelen konuşmacıların ağırlıklı olduğu panelde bu yıl görsel medyadan gazeteciler katılacak. Forum bölümünde de yine tüm katılımcılara fikirlerini dile getirme olanağı tanınacak. Toplantıda üyelere bilgi veren Küresel Isınma Kurultayı Koordinatörü Poyraz, Bakanlıkların bu yıl da destek vereceğini belirterek, “Tesco\Kipa yine sponsorumuz olacak. Basının desteği ile yine basının dikkatini bu konuya çekiyoruz. Halkın dahil edilmesini hedefliyoruz ki geçen sene bunu büyük ölçüde başardık. Bu konuyla ilgili araştırmaların yapılmasına da önayak olabiliriz” diye konuştu. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kurultayın akademik danışmanı kabul edilen ve sonuç bildirgesine katkılarıyla anımsadığımız İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğanay Tolunay da, Kurultayda iklim değişikliği konusunu her yıl gittikçe daha derinlemesine ele alınacağını dile getirdi. Katılımcı bir tempoda gerçekleştirilen toplantıda Komite üyeleri, tavsiye ve eleştirilerini sundu. Toplantıda getirilen “Küresel Isınma Kurultayı organizasyonuna özel internet sayfası” önerisinin yaşama geçirilmesine karar verildi. İstanbul’un 39 ilçesindeki ilkokulların katılımıyla gerçekleştirilen kompozisyon yarışmasının ödülleri hakkında katılımcılar çeşitli öneriler sundular.

Yerel yönetimlerden destek

Çevre Koruma Müdür Yardımcıları Nizamettin Mangır ile Cevat Yılmam ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Doç. Dr. İbrahim Demir de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen toplantıya katıldı. Belediye yetkilileri, topladıkları çöplerden biriken metan gazını enerjiye dönüştürdüklerini belirterek, yerel yönetimlerin küresel ısınma önlemleri konusunda bir sunum ile Kurultaya katkıda bulunabileceklerini açıkladılar. Bu konuşmaların hemen ardından söz alan Gazeteci Adnan Genç ise Büyükşehir Belediyesini kömür dağıttığı için eleştirdi. Kurultayın sonuç bildirgesinin yönetimlere iletilmesinin şart olduğunu söyleyen Genç, Kurultay bünyesinde düzenlenecek forum için, mevcut konuşmacıların yanı sıra konukların da önceden belirlenip çağrılmasını önerdi. T.C. Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği’ni temsilen toplantıya katılan Aynur Acar, Kurultayda yapılacak sunumların akademik terminolojiden uzak, daha anlaşılır olması gerektiğine işaret etti. Çevre Mühendisi İslam Sadıker ise, sunumların içeriği konusunda ekonomi başlığına dikkat çekerek bazı önerilerde bulundu. Belediye, Valilik, Çevre ve Orman Bakanlığı gibi çeşitli kuruluşlarda çalışan Sadıker, “Az atık üretmek gerekiyor. Karbon ticaretinin ekonomiye yansımaları, enerji verimliliğinin önemi gibi konuları irdelemekte fayda var” dedi.

Çevre muhabirlerine eğitim

Araştırma Görevlisi Barış Gençer Baykan, Kurultayın medya yönünü vurgulayarak, Kurultayı çevre muhabirlerinin takip etmesi gerektiğini dile getirdi. Baykan’ın bu önerisi, TGC tarafından Kurultay öncesinde çevre muhabirlerine eğitim vermeye yönelik bir planla açılım oluşturdu. Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay, tıpkı küresel ısınma gibi tüm dünyayı etkileyen küresel mali kriz çerçevesinde konunun ele alınmasını talep ederek enerji verimliliğinin finansal krizle bağlantılı olduğunu belirtti. Karaçay, “kurultay” kavramının da sorgulanmasına zemin hazırladı. Kurultayın koordine eden Poyraz ise, bunun bir başlangıç olduğunu ve önümüzdeki yıllarda kelimenin anlamını karşılayan daha kapsamlı çalışmalara doğru gidildiğini dile getirdi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barbaros Gönençgil ise, görsel medya ile çevresel sorunların çözülmesinin önemini vurguladı ve ardından forum için belirlenen konuşmacıları eleştirdi. Toplantıya Greenpeace adına katılan Koral Diker de, bu yılki Kopenhag Toplantısı ile ilgili bilgi verilmesini isteyerek, şunları söyledi: “Kurultayda uzmanların fikri alınsın. Yenilenebilir enerjiler gibi konulara odaklanılsın. Kyoto’nun imzalanması ile ilgili ekonomi bağlamındaki olumsuz kulaktan dolma yanlış bilgiler aşılsın.”

Potansiyeli kullanalım’

İletişim Danışmanı Yavuz Can Yazıcı, TGC’nin, biraraya gelmesi güç olan çevre örgütlerini geçen yıl düzenlenen Kurultayda buluşturduğunu anımsatarak, “Bu potansiyeli kullanalım; boşa gitmesin” çağrısında bulundu. Konunun gündemde tutulmasını isteyen İktisadi Kalkınma Vakfı Uzmanı Mahir Ilgaz da, yıl boyunca Kurultay ile ilgili haberler çıkması için çalışmalar yapılması önerisini getirdi. Bunun üzerine, TGC Genel Sekreteri Toprak, “Hangi gazete ya da kanalda küresel ısınma ile ilgili daha fazla haber yer aldığına ilişkin bir yarışma düzenlense hoş olabilir” şeklinde bir öneri sundu.

Hazırlık toplantısının ikinci gündem maddesi olan kompozisyon yarışması üzerine de katılımcılar tartışıp tavsiyelerde bulundular. İstanbul’daki 39 ilçenin tüm birincilerine TGC tarafından katılım sertifikası verilmesi önerisi destek gördü. Bisiklet, yeşil otelde ailece konaklama, gezi turları da, kompozisyon yarışması ödülleri için ortaya atılan çevreci fikirler arasındaydı. Kurultayın sonunda verilecek ödüller hakkında ise, ödül kategorisi ve jüri seçimi için internet ortamında tartışma platformu oluşturulmasına karar verildi.
ARDAGÜL YILDIZ

Hiç yorum yok: