29 Mart 2009 Pazar

LAZCA KÜLTÜR SANAT DERGİSİ; SKANİ NENA...

Birazdan horon vururlar. Konuşmayı da horonu da aşkla sever arkadaşlarım... FOTO: Başar Hatırnaz...

Laz arkadaşlarım, yıllardır kültürlerini yayma çabası içinde. Bilenleriniz vardır; Hemşinliyim ama hem köyümün adı nedeniyle hem de komşu kültür olması nedeniyle oğluma lazca bir isim verdim: Zuğa. Yani deniz... Köyün adını da Rum tüccarlar koymuş(muş)... Zaten iki adı var; Zuğa Deniz... Arkadaşlarımın çabalarını duyarmak istiyorum...

“Skani Nena” Kültür Sanat Dergisi
yayın hayatına merhaba dedi
Fatih Sultan Kar
Adında taşıdığı ‘Laz’ kelimesiyle Türkiye’de, hatta dünyada bir ilk olan Laz Kültür Derneği, Lazca masa takvimiyle bir ilk’e imza atmasının ardından şimdide “Skani Nena” isimli derginin ilk sayısını çıkararak laz kültürüne hizmet etmeye devam ediyor
Laz kültürüne ait değerleri incelemek, korumak, bu dile ve kültüre ait her türlü zenginliği insanlara tanıtmak amacıyla kurulan Laz Kültür Derneği’nin resmi açılışı 2008’in ocak ayında yapılmış, dernek yıl içerisinde birçok etkinlik gerçekleştirmişti. Bunlar arasında kuruluş toplantıları, kuruluş yemeği, Lazca dil, horon ve fotoğrafçılık kursu, sözlü tarih atölye çalışmaları, kahvaltılı Pazar toplantıları, gençlik toplantıları, anma ve konser programları yer aldı.
Skani Nen laz kültürünün belleği, arşivi olacak
Bütün bu çalışmaları yarınlara taşımak, laz kültürü üzerine yapılan araştırmaları daha geniş kitlelerle paylaşmak, laz kültürüne katkı sağlamak amacı ile yola çıkan “Skani Nena”
Dergisi ilk sayısı birbirinden zengin yazı fotoğraf ve belgelerle dolu 112 sayfadan oluşuyor ve arşiv niteliği taşıyor. Üç ayda bir yayınlanacak olan dergi laz kültürü alanında büyük bir boşluğu dolduruyor ve dergide bu alanda rüştünü ispatlamış kalemlerin yazıları yer alıyor
Skani Nena Dergisi Yayın Kurulu ilk sayılarının ön söz yazısına “çıkarken” başlığını atıyor
Laz Kültür Derneği’nin kuruluş amacını ve Skani Nena Dergisi’nin çıkış amacını hedeflerini şöyle sıralıyor :
Laz Kültür Derneği ‘Skani Nena’ ile yapacak. Laz dili ve kültürüyle ilgili bir külliyat oluşturacak
Lazlar, 2008 yılı başında daha önce hiç yapılmayanı yapmak için bir araya geldi. Yok olma tehlikesi altındaki dilleri Lazca’yı ve atalarının emaneti olan dört bin yıllık kültürlerini yaşatmak için bir dernek kurdu. Özünde bir ‘ilk’i taşıyan bu derneğin ‘ilk’i ‘Laz’ında saklı. Laz Kültür Derneği; Türkiye’de, hatta dünyada adında ‘Laz’ kelimesini taşıyan ilk dernek olmanın övüncüyle yola çıkıyor. Öncelikler listesinin başına bir yayın çıkarmayı koyan dernek, bunu ‘Skani Nena’ ile sağlam bir zemine oturtuyor.
Laz Kültür Derneği ne yapacak? Laz Kültür Derneği bundan sonra Lazca ve Laz kültürüne ilişkin ne kadar söz varsa söylenecek hepsini söyleyecek. Bunu da elinizde bulunan yayın organıyla, ‘Skani Nena’ ile yapacak. Laz dili ve kültürüyle ilgili bir külliyat oluşturabilmek amacıyla alanla ilgili çalışmalar yapılacak, insanlar bu alanda çalışma yapmaya teşvik edilecek ve bunlar yayınlanacak; birer eser olarak kültür dünyamıza kazandırılacak. Peki, bu dernekte, dergide kimler olacak? Bir kere gençler olacak. Sonra çocuklar, kadınlar, erkekler, yaşlılar... ‘Lazca için ben ne yapabilirim?’ diyerek bu büyük ‘imece’ye katılmak isteyen, işlerin bir ucundan tutmak isteyen insanlar olacak.
Laz Kültür Derneği ve Skani Nena, Lazca’yı ve Laz kültürünü yaşatmak için geçmişte sürdürülen çabaları ve birikimi sahiplenerek çıkarken yola bu uğurda taş üstüne taş koymuş tüm değerlere selam göndermeyi de ihmal etmiyor. Bunların en başında hiç kuşkusuz Lazlar için bir milat sayılan ‘OGNİ’ dergisi geliyor. Ardından ‘MJORA.’ Laz Kültür Vakfı girişimi, Sarp sınır kapısının açılmasıyla keşfedilen Helimişi Xasani, Türkiye’nin ilk Lazca rock müzik grubu ‘ZUĞAŞİ BEREPE’, tek başına ‘KAZIM KOYUNCU’, ‘SKANİ MJORA etkinlikleri’, Lazca kitaplar, sözlük ve derleme çalışmaları, destanlar, insanlar, Laz dili ve kültürünü gelecek kuşaklara taşıyabilmek için emek sarf etmiş insanlarımız...
Bireysel bazda sürdürülen çabalar artık Laz Kültür Derneği çatısı altında
Şimdi yepyeni bir yolun başındayız. Laz dili ve kültürü üzerine daha önce bireysel bazda sürdürülen çabalar ve yapılan çalışmalar için artık bir çatı kuruluş durumda. Bu çatı bize, bugüne kadar bireysel çabalarla sürdürmeye çalıştığımız işleri birlikte sürdürebilmemizin yolunu açacak. Artık tek tek değil birlik içinde yürüyeceğiz; dilimiz için, kültürümüz için, kimliğimiz ve gelecek kuşaklara aktarmakla yükümlü olduğumuz kültürel değerler için.
Bu kapı herkese açık
Yolumuzun zor, uzun ve dikenli olduğunun bilincindeyiz, ama genlerimizde bulunan imece kültürünü harekete geçirerek büyük işler başarabiliriz. Laz Kültür Derneği ve Skani Nena, tam da bunun için var. Gelin dilimiz ve kültürümüz için gücümüzü birleştirelim. Bu kapı herkese açık. Önemli olan yapabileceklerimizi iyi analiz etmek, potansiyelimize uygun alanlar seçerek başarının yolunu açmak.
Laz kültürünün ‘ana sütüyle’ az olsa da beslenenler, hemen, şimdi harekete geçmezse bu imkanı tadamayan çocuklarımız için yarın çok geç olabilir. Bunun için Lazona’da doğup büyümüş, en azından çocukluğunu o topraklarda geçirmiş, şimdi orta çağlarını sürmekte olanlara büyük görev düşüyor.
Unutmayın! Dün sizi besleyen toprakların bugün size ihtiyacı var. Dilinize ve kültürünüze duyarsız kalmayın. Durun ve arkanıza bir bakın. Sizler belki de Lazca’yı ve Laz kültürünü yaşatmak için bir şeyler yapabilecek son kuşaksınız. Bu büyük sorumluluğu yüreklerinizde hissetmiyor musunuz? Evet, diyorsanız gelin bize katılın. Yapacağınız nitelikli çalışmalarla lazca’nın modern dünyadaki varlığına bir katkı da siz sunun. Türk ve dünya kamuoyuna Lazlar’ın kim olduğunu, daha doğrusu kim olmadığını anlatmamıza yardımcı olun. ‘Temel’ cenderesine sıkıştırılmaya çalışılan Lazların aslında ruhları yaşadıkları toprakların iklimine göre şekillenen neşeli, esprili, çalışkan, üretken ve yaratıcı insanlar olduklarını yüksek sesle haykıralım. (FOTO: Başar Hatırnaz)

Skani Nena” Kültür Sanat Dergisi İletişim için:
Nailbey Sokak Umut İş Merkezi No : 23 / 25 Daire : 9 Kadıköy / İstanbul
Tel : 0216 338 65 41 E Posta : iletisim@lazkulturdernegi.org.

1 yorum:

lazpaçi dedi ki...

yaptığınız çalşma gerçekten çok gsel hatta süper..ben kastamonluyum annem sinoplu yani bir yanım batı karadenz diğer yanım orta karadenz fakt ben doğu kardenz hayranıym ...doğu karadenz insanını gerçkten çok sevyrum ..cana yakın ,,sıckkanlı ve insancıllar..şiveyle konuşan insanlrı heyecanla dinlyrum ..onları dinlerken bir hayranlık içerisine griyrum ..istanbul/maltepe belediyesinin halk eğitimi merkezinde trabzon akçaabat horon grubundan ders alıyrum ..horon dersi ...çok severk oynuyrum ..doğu karadenz türkülerini,şarkılarını manilerini,atma türkülerini ve doğu karadenzi çok sevyrum ... 16 yaşıda lise 3 öğrencisiym ..hedefim ktü.. yani karadeniz teknik üniverstesi ..eğer ilerde inş. bir meslek sahibi olrsam ve bu kuruluşda inş. devam edyr olursam , elimden geldiğince katkıda bulunmak istyrum..başarılarınız her zmn kat kat devam etmesini dilerim ..Allah yolunuzu açık etsin her zmn .. doğu karadenizime sevgilerimle :) >>> KaRaDeNiZ DoLuYUm , sArAyIM HePiNiZi <<<